Makluman Terkini

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan..semoga amalan dan kerjabuat kita diberkati oleh allah s.w.t ============================================ Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri..maaf zahir dan batin

Portal Rasmi Kementerian Pelajaran Malaysia - Berita

Maklumat Pendidikan Khas SK Tawang

SEJARAH PENUBUHAN PPKI SK TAWANG


Di tubuhkan pada 02/01/2008. Pada masa itu tiada kelas untuk di berikan kepada PPKI ini maka, kelas ini ditangguhkan terlebih dahulu.

Pada 13/07/2008, PPKI telah diberikan satu ruang kelas yang dahulunya digunakan oleh Guru Kaunseling. Oleh yang demikian kelas ppki dapat dibuka pada 03/08/08

Guru PPKI yang pertama adalah Md Arif Majid. Dan seorang pembantu Pn Norazila dan dikuti oleh Abd Jalil. Pada 1/7/2008 seorang guru gstt telah dihantar ke sekolah ini. Sehingga hari ini PPKI mempunyai 2 guru dan 2 pembantu. Murid seramai 8 orang sahaja.
VISI PPKI SK TAWANG

Menyediakan peluang dan kemudahan pendidikan untuk murid – murid dengan keperluan khas untuk mengembangkan bakat dan potensi serta mampu mengurus diri dan menguasai 3M

( Membaca, menulis dan mengira ).MISI PPKI SK TAWANG

Menyediakan pendidikan yang berkualiti kepada murid – murid dengan keperluan khas untuk melahirkan insan yang dapat berdikari berjaya dalam hidup dan memberikan sumbangan bakti kepada masyarakat dan Negara.


OBJEKTIF PPKI SK TAWANG

Bimbingan yang berterusan mengikut keupayaan dan kemampuan murid.

Mengembangkan bakat dan potensi murid mengikut minat masing – masing.

Murid mengamalkan tingkahlaku dan sikap positif dalam menguruskan kehidupan seharian yang lebih bermakna.

Proses pengajaran dan pembelajaran yang merangsang dan mengekalkan minat muridd berkeperluan khas kepada pembelajaran.

Murid mampu mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran di alam persekolahan untuk digunakan dalam kehidupan seharian.


Wednesday, November 12, 2008

Sindrom Down


Sindrom Down disebabkan oleh kromosom yang abnormal dan ini adalah punca terencat akal. Mempunyai 47 kromosom iaitu lebih 1 kromosom daripada individu normal.
Antara punca-punca Sindrom Down ialah Ibu yang melahirkan berumur 35 tahun ke atas. Faktor genetik juga menyumbang kepada Sindrom Down. Pemakanan ibu semasa mengandung sedikit memberi kesan.
Kanak-kanak Sindrom Down boleh dikenalpasti sejak dilahirkan. Antara ciri-ciri Sindrom Down ialah mempunyai wajah yang hampir sama, kulit berlipat dibahagian mata, muka leper, lidah tebal, jari jemari gemuk dan pendek serta leher pendek dan besar.
Kanak-kanak Sindrom Down tidak dapat bertutur dengan jelas kerana keadaan lidah yang tebal dan pendek. Mengalami masalah perkembangan bertutur lebih lambat daripada perkembangan kognitif.

No comments: